Knekkebrød med egg

Glutenfrie lavkarboknekkebrød - fast inventar i kostholdet!

More...

Enten du spiser glutenfritt eller ikke, er disse både veldig gode og kjekke å ha på lur både hjemme og på jobben.

I tillegg er de fulle av gode næringsstoffer, lave på karbohydrater og sikrer en god og jevn energi.

Hvorfor lage egne knekkebrød?

Det er enkelt, billig og næringsrikt!

Spesielt for deg som spiser glutenfritt, er det mye å spare. Tilsvarende knekkebrød som man kjøper i butikken er ganske mye dyrere.

Når man har gjort det et par ganger og fått dreisen på det, har man to brett klare for ovnen på under 10 minutter. Så kan man gjøre noe annet mens de står i ovnen.

Ingredienser:

  • 1 dl linfrø el. chiafrø - hvis du vil ha knuste linfrø, knus dem rett før bruk
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 2 dl sesamfrø
  • 2,5 dl solsikkekjerner
  • 2 dl mandelmel og/eller annet nøttemel (f.eks. valnøttmel) - kan lage selv i kvern eller minikutter
  • 2 ss. fiberhusk - kjøpes i vanlig butikk eller helsekost
  • En god klype mineralsalt - himalaya eller havsalt
  • Urter om ønskelig (f.eks. timian og/eller oregano)
  • 5,5 dl vann - kan bruke kullsyrevann for å få dem ekstra sprø
  • For ekstra smak, kan du blande i f.eks. soltørkede tomater eller oliven

Fremgangsmåte:

  • Bland alt det tørre i en bolle. Hell i vannet og la stå og svelle en liten stund (max et minutt – røra skal være ganske rennende så den er lett å spre på brettet)
  • Fordel over to stekebrett med bakepapir – bruk stekespade, det er lettest. Prøv å få det ganske tynt og jevnt
  • Strø maldonsalt på toppen for mer smak - hvis du skal ha dem på jobben og spise uten pålegg, er det godt med litt ekstra saltsmak
  • Stekes ved 160 grader i ca. 1 time på varmluft. Begge brettene på en gang - midt i og nederst i ovnen
  • Tas ut etter 25-30 min for å rutes opp. Dette er enklest med et pizzahjul. Bytt plass på brettene i ovnen
  • Etter 25-30 min. til – ta ut, del dem opp og snu dem
  • Hvis nødvendig, sett inn ekstra 5-10 min for å få dem sprøere. 
  • Steketid kan variere etter hvor tynt og jevnt røra er spredt
  • Holder seg best i en metallboks (kakeboks) eller papirpose 

Bløtlegging - for sensitive mager:

Det kan være lurt å bløtlegge nøtter og frø for å bryte ned stoffer som er vanskelig å fordøye. Da kan man blande dette i en bolle og la det stå i vann over natta. Det er litt mer tidkrevende enn å lage som beskrevet over, men kanskje er det verdt det for deg?


Nøtter og frø vil svelle, så pass på å ha i nok vann. Når det har stått ferdig, skyller man med kaldt vann i en sil og så kan man kjøre det til en røre i en blender eller minikutter.


Blandingen vil da være så bløt at man ikke vil trenge å tilsette så mye vann som det står i oppskriften. Chiafrø og linfrø trekker til seg veldig mye vann og blir veldig geleaktig, så disse kan evt. bløtlegges for seg selv. 


Når jeg bløtlegger, gjør jeg det med mandler, gresskarkjerner, sesamfrø og solsikkefrø. Resten av ingrediensene tilsetter jeg når jeg kjører blandingen i minikutteren.


Her kan du finne mer informasjon om bløtlegging.


Følg OptiKost på Facebook

Få nyheter fra OptiKost:
Meld deg på nyhetsbrev

Send e-post til:
annegro@optikost.no