Gå ned i vekt uten sult, søtsug og kaloritelling

More...

Kostholdet er den viktigste faktoren for å lykkes med vektnedgang. Men du trenger verken å gå rundt å sulte eller å telle kalorier. Du trenger faktisk heller ikke å bli en treningsnarkoman!

Legger du om til et kosthold som er optimalt for din kropp og hjerne, er det mer enn vekta som vil komme i balanse. Kanskje – og mest sannsynlig – vil du oppleve flere helsegevinster. Det er jo ikke så dumt!

Den beste måten å gå ned i vekt

Jeg vil tro at de fleste som har forsøkt å gå ned i vekt, har hatt eller har «spis mindre, tren mer» som en overordnet ledestjerne. Det er det vi har blitt fortalt og det er dette prinsippet mange slankekurer og dietter baserer seg på.

Jeg mener at det er en strategi som er dømt til å feile. For det første har trening minimalt å si for vektnedgang, og for det andre er det ingen som holder ut å gå rundt og være sulten over lenger tid.

Det å tvinge kroppen ned i vekt på den måten vil sette kroppen i alarmberedskap og vil ikke legge til rette for at du ender opp med en stabil kroppsvekt som holder seg der den skal være. Du vil mest sannsynlig gå opp igjen når kuren er over.

Den beste måten å gå ned i vekt på, er å legge om til et kosthold som gjør at du får i deg de næringsstoffene du trenger i riktig sammensetning, og som bidrar til at kroppen gjenoppretter balanse og normal insulinfunksjon.

Og når jeg sier «legge om» så mener jeg ikke for en kort periode, men for alltid. Varige endringer og justeringer underveis er veien å gå.

Et slikt kosthold vil gi deg jevn og stabil energi, det vil holde deg mett, det vil dempe søtsuget og det vil fjerne kiloene.

Er du klar? Ta denne testen og finn ut om du burde gjøre noen grep:

Gå ned i vekt med lavkarbo

Jeg anbefaler å legge om til et lavkarbo- eller karboredusert kosthold. Det er mange meninger om hva et lavkarbokosthold er, og noen tror det går ut på å spise mest mulig bacon og smør og kutte ut alt av grønnsaker. Mediene må vel ta noe av skylda for det inntrykket. Sånne oppslag kan gjøre noen og enhver forvirret:

Medieoppslag om lavkarbo

Et sunt lavkarbokosthold er basert på naturlige næringsrike råvarer, minimalt med sukker, hvitt mel og raffinerte karbohydrater, og det er gjerne glutenfritt.

Nok med godt fett holder deg mett og grønnsaker i (nesten) alle varianter, bær, nøtter og frø blir en naturlig del av kostholdet.

Du kan lese mer om lavkarbo og ketogent kosthold i denne artikkelen.

Gå ned i vekt og få bedre helse i tillegg

Det er ikke til å komme unna at overvekt er forbundet med en økt risiko for å utvikle kronisk sykdom, spesielt type 2-diabetes og hjerte- og karsykdommer.

Kroppsmasseindeks (KMI) og midjemål er mye brukt for å definere overvekt. En KMI på over 25 er ansett som overvekt og midjemålet bør helst være under 102 cm (for menn) og 88 cm (for kvinner). Du kan regne ut din KMI her

Hvis de ekstra kiloene har lagt seg rundt magen, er det en indikasjon på dårlig blodsukkerregulering og for høyt insulin. Insulinresistens og diabetes 2 kan bli resultatet hvis dette ikke gjøre noe med.

Den nylig gjennomførte DIRECT-studien peker på vektnedgang som en hovedfaktor for å gjenopprette insulinfunkjson og bli kvitt symptomene på diabetes 2. I denne studien ble det riktignok brukt en pulverkur i starten, men det er fullt mulig å oppnå samme resultat ved å bruke kun mat. 

Kjenner du andre som kan ha nytte av denne artikkelen? Del den gjerne!

Hva kan stå i veien for vektnedgang

Det er ikke lett å legge om kostholdet og gå ned i vekt. Det blir enda vanskeligere hvis du legger om til å spise mat du ikke liker og har for mye fokus på alt du må forsake. Da vil du kun ha fokus på å telle ned dagene til du kan spise «normalt» igjen.

Men det er ikke et opplegg jeg anbefaler. Du skal ha varige endringer. Dette skal ikke være et blaff. Derfor er det viktig å ta utgangspunkt i det du allerede spiser og se om vi kan vri det i riktig retning.

Hos noen faller kiloene lett av, mens andre må streve for å få vekta nedover, selv om de følger opplegget til punkt og prikke. Hvorfor er det sånn?  

Det er fordi vektnedgang er nedprioritert hvis du har andre ubalanser i kroppen. Er du utmattet, sover dårlig, opplever kognitive problemer, har liten toleranse for stress, søtsug, fordøyelsesproblemer, hormonelle problemer og kronisk betennelse? Da kan det både bli vanskelig å gå ned i vekt og det er også en indikasjon på at du har andre underliggende helseproblemer. 

Da er det ekstra viktig å velge en metode som både vil bidra til å bedre underliggende helseproblemer OG fjerne de uønskede gjenstridige kiloene. 

4 tips til å komme i gang

Sett deg noen klare og realistiske mål

Hva er målet og hvorfor? Og hvorfor vil du gjøre det akkurat nå? Kanskje har du prøvd mange ganger før uten at det gikk. Hvorfor er det annerledes nå?


Hvordan skal du måle at du beveger deg i retning målet? Hvordan skal du feire underveis og når du er i mål? Hva er kortsiktige mål? Hvordan skal du sørge for at dette blir en varig endring?


Prøv å se for deg hvordan du har det og hva du har oppnådd når målet er nådd. Hvordan føles det? Hva er annerledes? Jo mer detaljert du klarer å gjøre beskrivelsen, jo mer overbeviser du hjernen din at det er dit du skal. Oppfør deg som om du allerede har nådd målet.


Skriv alt dette ned. Finn gjerne bilder som motiverer deg. Lag et vision board – online (søk etter app) eller på godt gammeldags plakatformat. 

Lag en plan for hvordan du skal håndtere fristelser

Du vil bli fristet, det er det ingen som helst tvil om. Hvordan skal du håndtere det? Skal du ha rom for utskeielser eller skal du ha en periode med full fokus i starten og så slippe opp litt etter hvert?


Hva skal du gjøre på fest, hyttetur, ute på byen, på middag hos venner, i bursdagsselskap? Du kommer ikke til å stenge deg inne, så det er like greit å finne ut av hvordan du skal håndtere dette.


Hvis du har bestemt deg for å skeie ut – gjør det med god samvittighet og gå tilbake til planen dagen etter. 

Få oversikt over kostholdet ditt

Hvordan ser kostholdet ditt ut i dag? Spiser du mye ferdigmat? Eller lite grønnsaker? Er du redd for fett? Har du et intenst søtsug?


Logg det du spiser i noen dager, gjerne en uke. Bruk en app eller skriv det ned i en bok eller et dokument. Gjør det så detaljert som mulig.


Bruker du en app kan du også få en indikasjon på hvor mye karbohydrater du får i deg. Dette kan være greit å vite før du setter i gang. 

Kutt ned på sukker og karbohydrater

Lær deg hvorfor det er viktig med et stabilt blodsukker og hva det har å si for både vekta og helsa ellers. Bruk tipsene i artikkelen om stabilt blodsukker, i tillegg til artikkelen om lavkarbo. I denne artikkelen om karbohydrater lærer du hva som er gode kilder og hvordan du kan kutte ned på mengden. Velg proteinrike matvarer av god kvalitet.


Juster et måltid av gangen. Start med frokosten og se om du kan gjøre om det du liker å spise til frokost til lavkarboversjon. Sjekk ut mine oppskrifter her.


Gjør etter hvert det samme med lunsjen og middagen. Målet er å kunne gå 4-6 timer mellom hvert måltid uten å bli sulten eller gå tom for energi. 

Få hjelp og oppfølging

Det kan være vanskelig å komme i mål helt på egenhånd. Hvis du ønsker hjelp og tett oppfølging, sjekk ut dette nettkurset:

NETTKURS MED PERSONLIG OPPFØLGING

NED I VEKT
OG BEDRE HELSE PÅ VEIEN

Et nettkurs med stor grad av personlig oppfølging for deg som vil ned i vekt og forbli der. Les mer om kurset og finn ut om det passer for deg.

Følg OptiKost på Facebook

Send e-post til: annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!