Vondt i magen

Har du mye vondt i magen? Selvfølgelig har det noe å si hva du spiser!

More...

Har du noen gang blitt fortalt at hva du spiser ikke har noe å si for hvordan fordøyelsen fungerer og at det ikke er maten sin skyld at du har vondt i magen? «Testene viste ikke noe utslag på gluten, så derfor kan du bare fortsette å spise det», er en gjenganger. 

Selv om du faktisk følte deg rimelig mye bedre i den perioden du gikk uten... 

For noe tull! Selvfølgelig har det noe å si hva du putter i deg! Det er ikke innbilning og det sitter ikke i hodet. Med mindre du tar opp så lite næringsstoffer at hodet ikke fungerer ordentlig. Da kan det faktisk sitte i hodet (også).

Men du trenger ikke ha en drittfordøyelse resten av livet. Les videre og finn ut hva du kan gjøre. Du kan også ta min uhøytidelige fordøyelses-quiz for å finne ut hvordan du ligger an og få noen tips. Den finner du nederst i artikkelen.

Kjenner du andre som kan ha nytte av denne artikkelen? Del den gjerne!

Kostholdet påvirker fordøyelsen

Kostholdet spiller stort sett alltid en rolle ved fordøyelsesproblemer. Med mindre det er noe fysisk eller mekanisk galt i fordøyelsessystemet, og det er det viktig å utelukke.

Stress og bekymringer kan også gjøre fordøyelsesproblemer verre. Det er det heller ingen tvil om. Men en god fordøyelse burde kunne håndtere noe stress uten å gå opp i liminga.

Ellers er min påstand at kostholdet er en av de viktigste faktorene.

Det kan ha vært et ugunstig kosthold som bidro til problemene i utgangspunktet, eller andre faktorer som har bidratt til at du nå tåler dårlig noe av det du spiser. 

Det kan virke som om det er alt mulig annet enn det vi spiser som skal være årsaken til at vi har vondt i magen og problemer med fordøyelsen. Det er for all del ikke noe i veien med kostholdet vårt! 

Hva er en god fordøyelse?

Jeg har skrevet noe om dette før, i en artikkel om hva som er et optimalt kosthold:

"En god fordøyelse fungerer som en drøm og håndterer stress, familieliv, jobb og reising uten å gi fra seg verken et knyst, servere sure oppstøt, blåse seg opp til dobbelt størrelse eller gi uønskede eller for få dobesøk."

Og jeg kan legge til at nestemann på toalettet skal heller ikke måtte holde pusten for å overleve.

Rekk opp hånda hvis du har det sånn. 

10-20% av befolkningen anslås å ha Irritabel tarmsyndrom. Det antas at 7-8% av befolkningen har en form for gluten- eller hveteintoleranse. Dette er tall fra kun et par av mange fordøyelsestilstander man kan ha, og antakeligvis er det flere som er rammet enn det tallene viser. 

Jeg har selv fikset fordøyelsen

Det tok 39 år før jeg selv forsto at mageplagene (og ryggplagene) kunne ha noe med det jeg spiste å gjøre. Jeg trodde det var normalt å ha en dårlig fordøyelse.

Den ødela ferier, gjorde hverdagen mer slitsom enn den trengte å være, og medførte mye magesmerter, laber energi og en halvdårlig helse med stadige bihulebetennelser og bronkitt og mer og mer vondt i ryggen. 

Hva har fordøyelsen med vondt i ryggen og bronkitt å gjøre? Det er mye som tyder på at god helse starter med god fordøyelse, og min helse har bare gått oppover siden den kom på plass. 

Det kan du også få til. Det er aldri for sent å fikse fordøyelsen!

Hvorfor har man vondt i magen?

Det er det ikke nødvendigvis så lett å finne ut av.


Det er en god del som kan gå skeis i den lange og komplekse prosessen som er fordøyelsen.

Noen mangler magesyre, noen har lekk tarm, noen har allergi eller matintoleranse. Noen har betennelse i tarmen og noen mangler enzymer. Og noen har rett og slett en veldig irritert tarm


Noen har utradert det meste av bakterier i tarmen, mens andre har for mye bakterier der det ikke skal være noe særlig. Noen reagerer på stoffer i maten, og enkelte er faktisk så uheldig å ha alt dette her og mer til.

Ganske mange har det sånn, dessverre. Ett problem har en tendens til å bli til flere med tiden.


Det kan være like mange årsaker til at fordøyelsen har blitt dårlig. Genetiske disposisjoner (f.eks. for cøliaki eller laktoseintoleranse) kan spille en rolle. Antibiotikabruk og mye sukker og karbohydrater i kostholdet kan ha laget ubalanse i tarmbakteriene.


Virus, sopp og parasitter er andre syndere.  Vitamin/ mineralmangler eller -ubalanser kan gjøre at fordøyelsen ikke fungerer optimalt. Som regel er det en kombinasjon av flere forskjellige faktorer. 

Har du mange av plagene som er beskrevet i denne artikkelen og du har hatt dette en stund? Ta deg en tur til legen. Det kan være greit å få det sjekket ut.

Det er mulig å få en bedre fordøyelse

For noen kan enkle grep gjøre en stor forskjell, mens andre må jobbe mer for å få tilbake en god fordøyelse. Kanskje må det også gjøres noen grep for resten av livet.


Poenget er at du må ikke ha det sånn. Det er alltid noe du kan gjøre! Selv om det ikke kommer noe svart-hvitt svar på blodprøver eller andre tester, så betyr ikke det at du må gi opp.

For å bli bra vil du nok måtte endre på kostholdet og ta et tilskudd eller to for å reparere en nedslitt fordøyelse.


Kanskje må du holde deg unna spesifikke matvarer på kort eller lang sikt. Kanskje må du fortsette å støtte fordøyelsen eller holde deg unna enkelte matvarer en stund fremover eller kanskje for alltid.

Men det er det vel verdt?

Hvordan finne ut av hva som er problemet?


Det er viktig å gjøre en god kartlegging slik at vi finner ut hvor skoen trykker. 


De som kommer til meg for veiledning, må fylle ut et ganske omfattende skjema i forkant med spørsmål om hva de spiser, hva slags symptomer og plager de har og hvor lenge de har hatt dem.


Vi snakker oss gjennom dette i den første konsultasjonen og setter så opp noen tiltak som skal starte prosessen med å støtte og reparere fordøyelsen. 


Det kan også hende at en eller annen test vil være nyttig, spesielt i tilfeller hvor resultatet vil ha stor betydning for hva slags behandling som settes i gang. Men ofte er det ganske tydelig hva som bør gjøres.


Det morsomme er at mange blir bedre etter ganske kort tid. For noen tar det litt lengre tid. Og andre igjen må prøve og feile litt. Felles for de fleste er at de etter hvert finner sine egne toleransegrenser og vet hva de skal gjøre hvis de skulle få tilbake noen symptomer og plager, eller skeie ut litt for mye.


Målet er å finne en god balanse, og støtte og reparere best mulig slik at man kan spise så nært normalt som mulig.


Du må heller ikke gå til en ernæringsterapeut for å få hjelp. Du kan finne ut mye på egen hånd hvis du vil. Men kanskje er det verdt investeringen å få hjelp og veiledning tilpasset akkurat deg?


Du kan jo begynne med å svare på spørsmålene under og få en indikasjon på hvordan du ligger an?


Trenger du hjelp til å fikse fordøyelsen?

Det første steget mot en bedre fordøyelse er nesten alltid å legge om til et kosthold som er optimalt for deg. Hvis du tenker at du har noe å gå på her, sjekk ut mitt nettkurs 25 steg til ditt optimale kosthold.

Kun 540 kroner!


Hvis du heller vil ha personlig veiledning og et opplegg som er skreddersydd for deg, sjekk ut OptiKosts konsultasjonspakker. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale for å finne ut om dette er noe for deg. 

Følg OptiKost på Facebook

Send e-post til: annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!