Kosthold og helse
Tekst

1. Hva er et optimalt kosthold?

Leksjon 2 Modul 2

Det er mange meninger om hva som er et optimalt kosthold. Det er ikke så rart, fordi et optimalt kosthold for deg trenger ikke å være det samme som for meg. Du fungerer best på et individuelt tilpasset kosthold som gir deg det du trenger for å vokse og trives. 


Det betyr ikke at det ikke er noen fellesnevnere som gjelder for alle. Et optimalt kosthold bør:

  • Bestå av ekte råvarer som ser ut som mat og som du kjenner igjen som mat
  • Inneholde nok byggeklosser og næringsstoffer til kroppens mange prosesser
  • Bestå av ting du liker å spise og som du synes er godt
  • Være relativt enkelt og ukomplisert å følge 
  • Bidra til å gi oss jevn energi, god fordøyelse, stabilt blodsukker, god helse og stabil vekt

Jeg har skrevet en artikkel på bloggen min om hva jeg legger i et optimalt kosthold. Les den før du går videre. 


Denne leksjonen er det første steget på veien til et nytt kosthold. Kanskje vet du alt dette fra før av, kanskje ikke. Jeg visste ikke så mye om dette selv før jeg begynte å studere ernæring og lurer veldig på hvorfor det ikke formidles bedre og oftere i medier og fra helsemyndighetene.


Kanskje er det fordi det blir fort komplekst og vanskelig når sammenhengen mellom maten vi spiser og hvordan næringsstoffene brukes av cellene våre skal forklares? Det blir så enkelt fremstilt at vi ikke forstår hvor viktig det er?


Jeg vet ikke, men jeg tror at jo mer du vet om dette, desto lettere er det å ta de riktige valgene fordi du faktisk forstår konsekvensene av å ikke gjøre det. Derfor får du en liten intro til sammenhengen mellom kosthold og helse her og underveis i kurset kommer det mer.

Målet med leksjonen

Få en introduksjon til sammenhengen mellom mat, næringsstoffer og hvordan kroppen og hjernen fungerer. 

Hvorfor spiser vi?

Det er mange hyggelige grunner til at vi spiser. Mat er forbundet med kos og selskapeligheter, men også noen ganger med stress og mas. Noen liker å lage mat – andre synes det er et ork.


Spise må vi uansett - med (u)jevne mellomrom.


Det er ikke ett fett hva vi spiser. Noe er bra for oss – noe er mindre bra for oss. Det kan få konsekvenser hvis vi tar feil valg over lenger tid. Overvekt er en konsekvens. Dårlig helse og kronisk sykdom er en annen. Og det er kvaliteten på næringsstoffene vi får i oss og om vi får i oss det vi trenger, som skiller.


Har du hørt om filmen Super Size Me hvor hovedpersonen kun spiste McDonaldsmat i 30 dager?

Han la på seg 13 kilo, kolesterolnivået hans fløy til værs og han fikk nesten skrumplever. I tillegg fikk han hodepine, depresjon og sviktende sexlyst.


30 dager tok det….

McDonalds-kjeden selv tok til motmæle og sa at det ikke er meningen at man skal spise kun hamburgere og pommes frites til hvert måltid i 30 dager – og det er jo sant. De fleste gjør heldigvis ikke det.

Problemet er at det er ganske mange som spiser mer av sånn type mat enn det helsa er i stand til å takle. Og at det er så mye "Mc Donalds"-mat der ute som folk flest tror er sunn. En bolle blir til sukker i kroppen på akkurat samme måte som et hamburgerbrød og pommes frites.

Spiser du mye ultraprosessert mat, ferdigmat, søppelmat og for mye sukker og raffinerte karbohydrater, ja da er risikoen stor for at det vil både merkes og synes på kropp og helse på sikt. 


Blodsukkeret vil svinge og påvirke insulinfunksjonen, og du vil ikke få i deg nok av vitaminene, mineralene og de andre stoffene maten inneholder og som cellene våre er avhengig av for å fungere optimalt. 

Forskjellen er bare at det ikke blir slått opp i avisene på samme måte som f.eks. de som er ofre for en pandemi. Man kaller det rett og slett bare for diabetes 2, leddgikt, artrose, hjerteinfarkt, alzheimer, overvekt, osv osv.


Mat er medisin!

Vi hører det ofte og Hippocrates sa det allerede for 2000 år siden. Men hvorfor er mat medisin?


Fordi det er fra maten vi får alle næringsstoffene som trengs for å bygge, vedlikeholde og beskytte kroppen og hjernen og sørge for at vi har det bra. Får vi ikke næringsstoffer av god kvalitet vil det gå utover både bygging, vedlikehold, beskyttelse, humør og funksjon. 


Karbohydrater, proteiner og fett er selve bensinen i energiomsetningen og bidrar med byggeklossene vi trenger for å bygge og vedlikeholde kroppen.


Men det er vel så viktig å få i seg mikronæringsstoffer som vitaminer, mineraler, sporstoffer, antioksidanter og alle de andre stoffene som ferske råvarer inneholder. Hvorfor det? Fordi de har viktige jobber å gjøre i kroppens celler.


Hver eneste lille celle er en fabrikk som utfører millioner av prosesser hvert eneste sekund. Vitaminer, mineraler og sporstoffer trengs for å få disse prosessene til å fungere. De fungerer ofte som kofaktorer eller koenzymer for å få enzymer til å fungere og for å drive prosessen videre.


Bare for å lage energi trengs det en haug av dem: B1, B2, B3, B5, B6, B12, biotin, folat, kobber, jern, kalsium, svovel, krom, fosfor, mangan og magnesium trengs for å lage ett energimolekyl - ATP. 


ATP er kroppens energivaluta og er resultatet av denne lange prosessen for å lage energi. ATP er et molekyl som må bindes til magnesium for å bli biotilgjengelig, dvs. at det kan utnyttes av cellene som energi. Det sier litt om hvor viktig magnesium er! Og når vi vet at de fleste mennesker ikke får i seg nok magnesium, er det kanskje ikke så rart at mange mangler energi?


Prosessen for å lage ATP er kun ett eksempel på hva som skjer i cellene dine, og det finnes mange, mange flere. Det er derfor vi trenger mat som faktisk inneholder næringsstoffer og ikke bare tomme ihjelprosesserte kalorier. Og det er derfor de fleste av oss trenger ekstra påfyll i form av enkelte kosttilskudd.


Hva trenger vi å få i oss hver dag?

2 essensielle fettsyrer (Ω3/6)

8 aminosyrer fra protein

21+ mineraler og spormineraler

Ekte himalayasalt

13 vitaminer - A,B,C,D,E,K

Høstgrønnsaker

Fiber og antioksidanter

Løk og hvitløk

Dagslys og oksygen

OptiKost - Ernæringsterapi

Rent og
friskt vann

Vann

Karbohydrater og stivelse? 

Du ser det står et spørsmålstegn etter karbohydrater og stivelse?

Det er ganske ironisk at karbohydrater – som er det veldig mange spiser aller mest av – brød, ris, potet, kaker, pasta, sjokolade, godteri osv – ikke er noe vi egentlig må tilføre.

Kroppen kan lage det lille den trenger av sukker (glukose) selv. Men det betyr ikke at vi skal spise 0 karbohydrater. Det er nesten umulig å få til og ikke nødvendigvis noe å trakte etter. Grønnsaker er topp!

Men det er ikke nødvendig å spise de mengdene av raffinerte karbohydrater og sukker som vi gjør i disse dager, og for de fleste er dette rett og slett skadelig på lang sikt.


Er det nok mikronæringsstoffer i dagens mat?

Antakeligvis ikke. Det industrialiserte landbruket med utstrakt bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel har tappet jorda for næringsstoffer. Lite næringsstoffer i jorda gir lite næringsstoffer i grønnsakene og rester av sprøytemidlene følger med det ferdige produktet!


Oppå det hele kommer ultraprosesseringen. Er det noen næringsstoffer igjen i et produkt som har blitt prosessert opptil flere ganger og tilsatt diverse stoffer ingen av oss har så lyst til å få i oss?


La hver matbit telle og gi cellene dine næringen de trenger

Mange er veldig opptatt av å telle kalorier. Det skal ikke være for mye og det skal helst være magert (altså inneholde lite kalorier og helst lite fett). 


Hvis du skal telle noe som helst når det gjelder mat, tell næringsstoffer. La hver bit telle og ikke la anledningen gå fra deg til å gi cellene den næringen de vil ha. 


Både du og cellene dine skal like det du putter i munnen!


Gjør du det, vil du etter hvert være på god vei til å få det sånn som du leste om i artikkelen om et optimalt kosthold. 


Og det er det vi er ute etter å oppnå i dette kurset.

Oppgave

  1. 1
    I denne oppgaven skal du bruke dokumentet Kartlegg ditt utgangspunkt. Hvis du ikke allerede har lastet det ned, kan du gjøre det nå.
  2. 2
    Hva ønsker du å oppnå med dette kurset? Har du et mål om hvor du ønsker å være når du er ferdig? Skriv et par ord om dette i oppgavemalen, så blir det enda lettere for meg å gi deg en tilbakemelding. 
  3. 3
    Så er det tid for å sjekke status nå ved oppstart. Hvor langt unna er du et optimalt kosthold? Ta testen under og finn ut hvordan du ligger an. Legg resultatet inn i oppgavemalen.

Legg igjen en kommentar

Comment as a guest:

Name * E-Mail *
Website
Powered by Thrive Apprentice
Pen