Kosthold og helse
Tekst

2. Finn nye snacks- og godterifavoritter

Leksjon 3 Modul 2

Er du er en av dem som liker å ha en sjokoladebit til kaffen, eller synes det er vanskelig å holde seg unna sjokoladeskåla eller potetgullbollen når andre rundt deg langer innpå?


Da har du kanskje lurt på om du må kutte ut alt som er godt for å ha et sunt kosthold og forberedt deg på magre tider i dette kurset!


Så strikt trenger du heldigvis ikke å være!


Alle trenger snacks og godteri innimellom, og det finnes en rekke alternativer du kan lage som smaker godt, har næring i hver bit, og som egentlig liksågodt kan spises til frokost eller som et mellommåltid.


I tillegg får du en skikkelig energiboost når du skal lese noe du kanskje ikke synes er like spennende i dette kurset. 


Derfor kommer dette allerede i leksjon 2. Ingen grunn til å vente med å finne noen gode alternativer.

Målet med leksjonen

Å vise at det går an å kose seg selv om man har et sunt kosthold, og at det ikke krever så mye å lage sunt godteri og snacks fra bunnen av. Og ikke minst at det er mye av dette som er veldig godt!

Problemet med vanlig snacks og godteri

Det meste av sjokolade, godteri og snacks som du får kjøpt i butikken er temmelig prosessert og bearbeidet og inneholder mye sukker, raffinerte karbohydrater og en god del tilsetningsstoffer. 


Dette er tomme kalorier som gir rask energi og fører til store blodsukkersvingninger. Næringsinnholdet er lavt og dersom du har en tendens til inflammasjon (betennelse), søtsug eller sukkeravhengighet, er dette som å helle bensin på bålet. 


Sunn snacks og godteri er laget av naturlige råvarer med høyt næringsinnhold. Istedenfor å trigge en lyst på mer, blir du ofte fornøyd etter noen få biter og de gir en metthetsfølelse.


Har vanlig godteri og snacks en plass i et sunt kosthold?

Tja, det kommer an på... Alt handler om mengde og hva det gjør med kroppen din.


Du må selv finne ut av hva dine toleransegrenser er og hvor mye du kan spise uten at det kommer i veien for det du ønsker å oppnå med kostholdet ditt. Det kommer du til å lære mer om underveis i kurset.


Men første steg er å lage deg noe godt som gir næring i hver bit!

Inspirasjon

Er du en sjokoholiker eller er det potetgull som gjelder? Kanskje er det is som er favoritten? Sjekk ut disse tipsene og oppskriftene og se om du finner noe du har lyst til å prøve. Noen alternativer du savner? Gi lyd i kommentarfeltet.

Sjokolade er best!

Mørk sjokolade er et veldig bra og enkelt alternativ. Den bør inneholde minst 70% kakao. 


Lag energigodteri med dadler, kakao og nøtter. Her er en oppskrift fra min blogg.


Det finnes også utallige oppskrifter på energikuler med forskjellige smaker. Her er et utvalg fra Linda Stuhaugs blogg og fra Soma.


Her er noen andre sjokoladeoppskrifter fra Funksjonell mat.


Disse sjokoladebarene med peanøtter og havre er perfekte å ha på lur hvis du plutselig blir sulten eller får lyst på noe godt.

Foretrekker salt snacks!

Istedenfor potetgull kan du prøve å lage rotgrønnsakschips av f.eks søtpotet eller andre grønnsaker: Del i tynne skiver (bruk en mandolin eller en ostehøvel), hell på olivenolje og flaksalt og bak i ovnen.


God, gammeldags fleskesvor eller baconsvor er et godt alternativ.


Nøtter er god snacks. Pass på mengden, da nøtter inneholder en del protein som kan påvirke blodsukkeret, samt mye energi som du må telle med i totalmengden.


God fet ost, skinke, pølse eller oliven kan fungere godt som snacks.


Grønnsaker med dip av f.eks. avocado eller hummus er et annet alternativ.

Iskrem og smoothies!

Ordentlig fløtebasert is trenger ikke være så ille. Bare pass på at den ikke inneholder for mye sukker og tilsetningsstoffer.


Men hvorfor ikke lage is selv? Her er en oppskrift fra Funksjonell mat.


Du kan også lage en smoothie - bruker du lite væske, blir det mer som en sorbet eller en smoothie bowl. Her er en smoothie-oppskrift fra min blogg. 


Det finnes etter hvert mange nettsteder med oppskrifter på sunt godteri og snacks du kan lage selv og etter hvert vil du finne dine favoritter. Del gjerne tips til oppskrifter og nettsteder i kommentarfeltet.

Oppgave

 1. 1
  Åpne oppgavemalen som heter Ditt nye kosthold. Last den ned her hvis du ikke allerede har gjort det. Dette kan du bruke til oppgavene som går ut på å endre kostholdet ditt og finne nye favoritter. Det skal ikke sendes inn, så du kan bruke ditt eget opplegg hvis du ønsker det. Det viktigste er at du dokumenterer det du gjør underveis og begynner å samle oppskrifter og inspirasjon.
 2. 2
  Skriv ned 3 av dine gamle godteri- og snacksfavoritter og når du pleier å spise dem.
 3. 3
  Sjekk ut inspirasjonslista og finn 3 alternativer som du har lyst til å prøve. Legg oppskriftene eller link til oppskriftene inn i dokumentet.
 4. 4
  Handle inn det du trenger og lag en eller flere av de nye variantene i dagene som kommer og test dem ut.

Ble du fornøyd? Hvis du ikke har funnet noe du synes smaker godt, kommer du til å falle tilbake til gamle vaner. Finn noen andre oppskrifter eller juster på disse hvis det trengs. 

Hva kommer nå...

I neste leksjon skal du logge det du spiser en hel dag. Gå videre og gjør forberedelsene nå, så er du klar til å sette i gang i morgen tidlig.

Legg igjen en kommentar

Comment as a guest:

Name * E-Mail *
Website
Powered by Thrive Apprentice
Pen