Havregrøt som holder deg mett!

More...

Mange liker å spise havregrøt til frokost, men holder seg til den "vanlige" varianten med sukker, smør og kanel. Gjør den mer mettende og næringsrik med disse triksene.

Havregrøt er populært, og det kommer stadig nye varianter og kombinasjoner av forskjellige typer gryn på markedet. 


Ferdigvariantene og den lettkokte varianten med melk, sukker og kanskje litt kanel, er sikkert lettvint og fin, men den gir ikke så mye næring og energi som varer lenge. Det kan fort bli litt vel mye raffinert sukker og karbohydrater, som sender blodsukkeret ut på en skikkelig heisatur. 


Følg disse enkle tipsene for en bedre start på dagen!

Hva slags gryn skal jeg bruke?

  • Spiser du glutenfritt - bruk glutenfrie havregryn eller andre typer som bokhvete eller quinoa
  • Prøv en blanding av havregryn og quinoa - finnes ferdige blandinger å få kjøpt
  • Bruk mindre gryn og mer av tilbehøret for å begrense karbohydratmengden

Skal jeg koke i melk eller vann?

  • Det er smak og behag, men hvis du bruker vanlig melk, gå for helmelk og ikke de lette variantene
  • Hvis du ikke tåler kumelk, kan du bruke mandel- eller kokosmelk
  • Vann funker helt fint å koke i 

Hvordan gjøre den ekstra næringsrik?

Her kommer forslag til hva du kan toppe grøten med. Finn dine favoritter!

  • Bær - ferske eller frosne som tiner fort
  • Frø - 1-2 ss linfrø, chiafrø eller sesamfrø - kan gjerne kokes med havregryna
  • Nøtter eller mandler - 5-6 stk
  • Tranebær, gojibær eller rosiner
  • 1 ss MCT-olje eller en klatt meierismør (eller begge deler)
  • Strø litt kanel på toppen
  • Bruk Sukrinsirup eller Sukrin Gold som søtning
  • 1 teskje Camu Camu-pulver for naturlig C-vitaminkompleks
  • 1 halv spiseskje bipollen for naturlig B-vitamin - obs. for pollenallergikere - test først med et bipollenkorn for å se om du reagerer

For å gjøre dette mest mulig effektivt, kan du ha ferdigkuttede nøtter og frøblandinger klare til bruk.


Ha alt du trenger lett tilgjengelig, så du slipper å lete gjennom skuffer og skap når du har dårlig tid. 


Har du ikke tid til å gjøre dette om morgenen? Bland gryn, vann og frø i et glass og la stå i kjøleskapet over natta. Putt oppi det du ønsker av tilbehør på morgenen og spis med en gang eller ta med på jobb.


Prøv dette og havregrøt vil aldri bli det samme igjen! 🙂

Kjenner du noen som trenger å oppdatere havregrøten? Del gjerne oppskriften!

Følg OptiKost på Facebook

Send e-post til: annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!