Suksessterte uten gluten, melk og sukker

Kaker uten sukker, gluten og melk

More...

Glad i kaker, men tåler ikke kumelk eller gluten og prøver å kutte ned på sukkeret? Det er ingen grunn til å ikke lage kake. Her får du mine beste tips til kakebaking og en oppskrift på min personlige favoritt: suksessterte.

Alternative produkter

Nå har det kommet så mange gode produkter på markedet at man trenger ikke være bakeekspert for å få til en god kake.

Det er ikke alle alternativene som har de samme bakeegenskapene som vanlig sukker og vanlig mel, men det er bare å prøve seg fram og ikke starte med de mest krevende kakene. 

Alternativ til vanlig sukker

Det finnes en rekke alternativer til å bruke vanlig sukker. Noen egner seg mer til baking enn andre og de har forskjellige grad av søthet i forhold til mengde.

Det krever en liten innsats å venne seg til å bruke disse, men du kan starte med denne søtstoffguiden fra Funksjonell Mat. Jeg bruker mye sukrin gold og sukrin gold sirup. I tillegg bruker jeg gjerne dadler til å lage sjokolade eller energibarer.

Glutenfritt mel og melblandinger

Det har etter hvert kommet mange glutenfrie alternativer. Noen er bedre enn andre. Hvis du er opptatt av å holde bodsukkeret stabilt og ikke få i deg altfor mange tomme kalorier, bør du holde deg unna de fleste av dem. 

Det er fordi de dessverre ofte inneholder mye ris- og maismel og mye sukker som gjør at karbohydratnivået blir veldig høyt. 

Sats heller på lavkarbomelblandinger og ferdige kakemikser. Igjen har jeg produktene fra Funksjonell mat som favoritt. De har ferdige bakemikser som gir kake på null komma niks og som kan brukes til å lage mange forskjellige kaker. 

Det finnes sikkert flere bra på markedet. Tips meg gjerne hvis du vet om noen.

Tåler du nøtter og mandler kan du også kjøpe mel eller bare male selv, noe som ofte blir billigere. Kokosmel er også et godt alternativ. 

Alternativ til kumelk

Hvis du ikke tåler kumelk, kan det være en utfordring å bake. Men det har etter hvert kommet en del gode alternativer her også.

Fløte kan erstattes med Gryr til matlaging og det går ofte fint å bruke kokoskrem eller den tykke delen av kokosmelkboksen. Det finnes varianter av havrefløte og risfløte. Det er bare å prøve seg fram.

Smør kan erstattes med melkefritt smør som Blå soft, Melange uten melk eller Berit Nordstrand smøremyk. I mange tilfeller kan man også bruke nøytral kokosolje istedenfor smør. 

Alternativ til nøtter og mandler

Veldig mange glutenfrie alternativer og oppskrifter er basert på nøtter og mandler. Dette brukes generelt mye i såkalt lavkarbomat. 

Tåler du ikke nøtter og mandler, kan du erstatte med kjerner som f.eks. gresskarkjerner, solsikkekjerner eller sesamfrø. Disse kan males og brukes som mel.

Kjenner du andre som kan ha nytte av denne artikkelen? Del den gjerne!

Oppskrift suksessterte

Det meste kan byttes ut i denne kaka, fant jeg ut den gangen jeg skulle lage kake til en gjeng som samlet ikke tåler kumelk, gluten, nøtter/mandler og som i tillegg også helst skulle være sukkerfri.

Jeg ble ganske fornøyd med resultatet og her kommer oppskriften med alle alternativene listet opp. Så da kan du bytte ut det du trenger å bytte ut. 

Bunn

INGREDIENSER:

4 eggehviter

400 gram malte mandler

Alternativ til mandler: malte gresskarkjerner og/eller solsikkekjerner
Sukker
Alternativ 1: 150g sukrin sirup gold + 2 ss sukrin gold
Alternativ 2: 50 gram Tagatesse + 75 gram sukrin gold
Alternativ 3: 100 gram dadler uten sten + 4 ss sukrin gold

1 ts bakepulver
2 ss smelta smør eller alternativ til smør
Melkefrie alternativer: Berit Nordstrand smøremyk, Blå soft eller melange uten melk og salt


FREMGANGSMÅTE:

Mal mandler/kjerner fint med en kvern eller i en foodprosessor.
Hvis du skal bruke alternativet med dadler, ta de med i foodprosessoren.


Pisk eggehvitene til de blir stive. Tilsett sukrin gold/tagatesse litt etter litt og visp til du har en tykk marengsmasse. Hvis du bruker sukrin sirup gold, skal ikke den piskes. Da rører du den inn etterpå sammen med det andre.


Vend inn malte mandler/gresskarkjerner/dadler i marengsmassen.


Hell røren i en smurt kakeform på 24-26 cm.


Stek på 175 grader midt i ovnen i 20-30 minutter til bunnen har satt seg. Pass på at den ikke blir for mye stekt. Avkjøl kakebunnen.

Gul krem

INGREDIENSER:

4 eggeplommer
1 dl kremfløte eller alternativ til fløte
Alt 1: kokoskrem eller ekstra kremet kokosmelk
Alt 2: Gryr til matlaging – raps- og kokosfløte

Sukker
Alt 1: 64 gram tagatesse
Alt 2: 40 gram sukrin gold + 40 gram sukrinmelis

Frø fra 1/2 vaniljestang (kan droppes)
100 g ekte smør
Melkefrie alternativer: Berit Nordstrand smøremyk, Blå soft eller melange uten melk og salt


FREMGANGSMÅTE:
Ta smøret ut av kjøleskapet i god tid så det blir mykt og lett å røre inn til slutt.


Splitt vaniljestangen i to og skrap ut frøene.


Legg frøene og den halve stangen i en kjele sammen med resten av ingrediensene bortsett fra smøret og kok opp under stadig omrøring på svak varme.


Pass på at du rører hele tiden så den ikke blir svir seg, skiller seg eller blir til eggerøre. Kok til blandingen tykner (ca 1 minutt) og ta den av platen.


Ta ut vaniljestangen. Avkjøl til romtemperatur.


Når blandingen har blitt avkjølt, rører du inn smør/margarin litt etter litt. Kremen er ferdig når blandingen er jevn.


Bre kremen over avkjølt bunn


Sjokoladeglasur

Smelt melkefri (og gjerne sukkerfri) mørk sjokolade og ha på toppen eller rasp over.

Inspirasjon

Det er veldig mange der ute som er mye mye bedre til å bake enn meg. Så jeg henter inspirasjon både herfra og derfra, og er det en spesifikk kake jeg kunne tenke meg å lage, er det ganske sannsynlig at noen allerede har laget den uten gluten, sukker og/eller melk. Google er min beste venn.

Ellers går jeg gjerne til disse når jeg er ute etter kaker: Linda stuhaug, Funksjonell mat og  Soma. Og det finnes mange bøker hvis du foretrekker noe å bla i. Søtt og sukkerfritt er en av dem.

Lykke til med bakingen! 

Følg OptiKost på Facebook

Send e-post til: annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!