"Sjokoladekuler" i flat form - fast inventar i fryseboksen

More...

Det er lov å kose seg selv om man vil spise sunt og unngå for mye sukker.  Man blir bare nødt til å tenke litt alternativt og ofre bittelitt tid på å lage snopet selv.

Disse sjokoladebitene har blitt en favoritt. De kan tas med på tur, erstatte kake og sjokolade til kaffen, og de har næring nok til å være en liten måltidserstatning i seg selv.

Biter istedenfor kuler

Noen ting bør helst gå fort på kjøkkenet. Av en eller annen grunn synes jeg det er enormt kjedelig og skikkelig grisete å trille sjokoladekuler. Det hjelper ikke en gang å sette på favorittspillelista, noe som pleier å være effektivt for å komme seg gjennom ekstra kjedelige huslige oppgaver!

Derfor måtte det effektivisering til, og her er min metode for å lage supergode sjokoladebiter på under 10 minutter + litt tid i fryseboksen. 

Så kan du spare kuletrillingen til de få gangene du skal ha selskap og de skal se pene ut!

Hva trengs av utstyr?

Ikke veldig mye. En stavmikser med en litt stor minikutterbeholder eller en vanlig foodprosessor, og en skjærefjøl surret inn i et bakepapirark. 

Ingredienser:

Det finnes mange gode oppskrifter som kan brukes. Hvis du søker på rå sjokoladekuler, finner du mange varianter, blant annet på nettsiden til Soma.


Her er min favorittoppskrift, med noen variasjonsmuligheter.

 • 3 dl nøtter og/eller mandler - du kan bruke ett slag eller kombinasjon av flere. Av nøtter synes jeg valnøtter, pistasjnøtter, cashewnøtter og peanøtter funker veldig bra.
 • 3 dl dadler uten stein.
 • Ca. 8 ss. kokosolje - oljen bør ikke være for hard, men heller ikke rennende. Jeg pleier å bruke denne fra Cocosa eller denne fra Life.
 • 8 toppede ss. rått kakaopulver - f.eks dette fra Økosjokolade eller dette fra Superfood.
 • En god klype Himalayasalt - smak til.
 • 1,5 ts vaniljepulver.

Dette er grunnoppskriften som er veldig god i seg selv. Hvis du vil ha litt variasjon i smakene, kan du prøve deg frem med f.eks. revet ingefær, lakrisrotpulver, appelsinsaft/skall eller sitron. Her er det vel nesten bare fantasien som setter grenser.

Fremgangsmåte:

 • Grovhakk nøtter/mandler først i minikutteren.
 • Ta så dadlene oppi og kjør de litt sammen med nøttene.
 • Bland i resten av ingrediensene og kjør til det blir en passe tykk blanding som skal kunne spres utover skjærefjøla uten å renne utenfor. Hvis den blir for tynn, ta oppi flere nøtter. Er den for tykk, tilsett mer kokosolje
 • Smak på blandingen og tilsett mer kakaopulver eller salt etter behov.
 • Spre blandingen utover skjærefjøla og putt i fryseboksen.
 • Når det har stivnet, ta ut og skjær opp i passende biter.

Legg alt i en beholder med lokk (helst glass) og oppbevar i fryseboksen. Disse glassboksene med lokk fra Ikea er kjempefine for oppbevaring av mat, eller du kan spare på tomme glasskrukker, f.eks. gamle kokosoljeglass. 


På grunn av kokosoljen blir ikke sjokoladebitene dypfrosne og kan derfor spises rett fra fryseren. Av samme grunn, kan den også smelte litt fort, så den tåler ikke å stå ute i romtemperatur for lenge av gangen. 


Kanskje blir dette en ny favoritt? Lykke til! 

Ønsker du hjelp til å legge om kostholdet?

Er du lei av å måtte finne ut alt selv og vil ha hjelp til å finne et optimalt kosthold som i tillegg vil ha en gunstig effekt på helsa?


Hos OptiKost får du personlig oppfølging og individuelt tilpasset veiledning via videomøte eller telefon.


Du får tilgang til et nettbasert kurs som gir deg den informasjonen du trenger underveis, samt konkrete oppgaver som vil ta deg i riktig retning i et tempo som passer deg og din hverdag.


Les mer og ta gjerne kontakt for en uforpliktende, gratis samtale for å finne ut om dette er noe for deg.


Følg OptiKost på Facebook

Få nyheter fra OptiKost:
Meld deg på nyhetsbrev

Send e-post til:
annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som naturmedisinsk ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!