Matallergi - en umiddelbar allergisk reaksjon
More...
Matallergi er den klassiske allergien hvor reaksjonen kommer raskt – fra noen sekunder til et par timer - og kan være livstruende.
Matallergi er ikke det samme som matintoleranse, men begrepene brukes ofte om hverandre og skaper forvirring. Les mer om matvareintoleranse i denne artikkelen.
De fleste kjenner sikkert noen som er allergiske mot et eller annet. Det mest vanlige er nøtter, peanøtter, soya, enkelte frukter, egg, melk, hvete, skalldyr og fisk.
Den som er allergisk, er stort sett veldig klar over sin allergi og tar forholdsregler.
De unngår selvfølgelig de aktuelle matvarene, men noen kan også ha behov for å alltid ha med seg en EpiPen (adrenalinsprøyte) hvis uhellet skulle være ute.
Klassisk allergi er lett å identifisere og teste for. Dette kan gjøres med en prikktest hos legen, hvor mulige allergener smøres på og «prikkes» inn slik at de trenger gjennom huden og skaper en eventuell reaksjon.
Forekomst
Klassisk matallergi er relativt sjelden, og det er vanligere hos barn enn hos voksne.
Mange vokser av seg allergien underveis i livet.
Matallergi kommer ofte i selskap med pollenallergi. Kryssreaksjoner er vanlig.
Det betyr at hvis man er allergisk mot f.eks. bjørkepollen, kan man også ha en reaksjon på rå epler og pærer.
Dette er fordi de allergifremkallende proteinene i pollen ligner på proteinene i maten.
Symptomer på matallergi
Symptomene er som oftest lette å kjenne igjen.
Det kan være alt fra lettere kløe og nummenhet i munn og hals, til alvorlige luftveisproblemer.
Nysing og rennende nese er en vanlig reaksjon.
Hudreaksjoner som utslett, eksem eller elveblest kan forekomme og fordøyelsessystemet kan også påvirkes på forskjellige måter.
Noen kan reagere kraftig på allergener i lufta eller spor av allergener i maten, mens andre kan tåle litt og også tolerere hvis det er spor av allergenet i maten.
Anafylaktisk sjokk er en kraftig allergisk reaksjon. Da hovner halsen og svelget opp og man får et alvorlig astmaanfall som kan føre til at man kveles.
Er man så allergisk, er det anbefalt å alltid ha med seg medisiner.
Kjenner du andre som kan ha nytte av denne artikkelen? Del den gjerne!
IgE-reaksjon og histamin
Grunnen til at symptomer oppstår er fordi immunsystemet reagerer på det som oppfattes som en farlig inntrenger.
Allergenet – en liten bit av en matvare – fester seg på en immuncelle som kalles mastcelle.
Mastcellen gjør som den skal og skiller ut stoffer som skal bekjempe denne inntrengeren.
Utskillelse av disse stoffene kan trigge betennelse, hevelser og slimdannelse.
Et av disse stoffene er histamin. Du har sikkert hørt om antihistaminer og at det er vanlig medisin mot f.eks. pollenallergi?
Histamin gjør at de minste blodårene utvides og at glatte muskler trekker seg sammen.
Dette kan føre til at blodtrykket synker og personen kan gå i sjokk ved en kraftig allergisk reaksjon.
Adrenalin kan stoppe denne reaksjonen. Du kan lese mer om histamin her.
Behandling av matallergi
Det sies at det ikke er så mye vi kan gjøre med matallergi.
Kanskje vokser du det av deg, hvis ikke vil du mest sannsynlig måtte leve med det resten av livet.
Styrking av immunforsvaret med naturlig C-vitamin kan gjøre en forskjell da C-vitamin er en naturlig antihistamin.
Noen pollenallergikere får det bedre hvis de kutter ut hvete og korn.
Ellers gjelder det nok å holde seg unna de aktuelle matvarene så godt man kan og ta sine forholdsregler.
Trenger du hjelp til å fikse fordøyelsen?
Det første steget mot en bedre fordøyelse er nesten alltid å legge om til et kosthold som er optimalt for deg. Hvis du tenker at du har noe å gå på her, sjekk ut mitt nettkurs 25 steg til ditt optimale kosthold.
Kun 540 kroner!
Hvis du heller vil ha personlig veiledning og et opplegg som er skreddersydd for deg, sjekk ut OptiKosts konsultasjonspakker. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale for å finne ut om dette er noe for deg.