Blir du syk av maten du spiser?

Matintoleranse - kan det være årsaken til plagene dine?

More...

Blir du syk av maten du spiser?

Uforklarlige smerter i ledd og muskler, lite energi, hodepine, fordøyelsesplager, kronisk betennelse, hudproblemer og en rekke andre plager kan komme av matintoleranse.

Mange mener at de har en eller annen form for matintoleranse.

Det er det ikke alltid lett å få gehør for, og matintoleranse er et omdiskutert tema. Noen kaller det til og med for en trend!

Men de som har erfart å bli kvitt plagene sine ved å kutte ut enkelte matvarer, de er ikke i tvil om at mat kan gjøre deg syk. 

Hva er matintoleranse?

Matintoleranse og matallergi blir ofte brukt om hverandre, men det er ikke det samme.

De har noen fellestrekk i det at det oppstår en unormal reaksjon på enkelte matvarer, men mekanismene er forskjellige.

Matallergi er den klassiske allergien hvor reaksjonen kommer raskt – fra noen sekunder til et par timer - og kan være livstruende.

Immunsystemet responderer raskt på allergenet ved å skille ut antistoffer av typen IgE. 

Matintoleranse gir en forsinket reaksjon som kommer timer eller dager etter inntaket av matvaren.

Ved matintoleranse trigges produksjon av antistoffer av typen IgG. Matintoleranse er dermed en annen form for immunreaksjon som involverer andre typer immunceller.

Det er ikke en klassisk allergi og ikke det samme som matallergi. Matintoleranse kalles også for forsinket allergi eller IgG-mediert allergi.

Det finnes også matintoleransereaksjoner som ikke utløses av en immunrespons. Laktoseintoleranse skyldes f.eks. en mangelfull produksjon av enzymet laktase, som spalter melkesukker.

I denne artikkelen er det fokus på matintoleranse. Ta turen hit hvis du vil lese mer om klassisk allergi.

Hva skjer i kroppen ved matintoleranse?

For å forstå hvordan matintoleranse kan forårsake så mye krøll i kroppen, må vi se på hva som faktisk skjer.

Hva er allergener, antigener, antistoffer, immunglobuliner og immunkomplekser?

De er alle aktører i det som utspiller seg i kroppen når du spiser en matvare du ikke tåler.

Her kommer et lite kræsjkurs i immunsystemet vårt for deg som trenger det. 

Allergener (antigener) – trusler fra omgivelsene

Antistoffer (Immunglobuliner) – angrep er det beste forsvar

Immunkomplekser – liten tue kan velte stort lass

Du kan bli «avhengig» av det du ikke tåler

Matvarene som oftest skaper problemer

Det er mulig å reagere på alle mulige matvarer. Spesielt hvis tarmslimhinnen er kraftig svekket.

Men det er noen matvarer som er mer sannsynlige kandidater enn andre, og det er hvete, gluten og kumelk.

Siden disse matvarene utgjør en stor del av det typiske norske kostholdet, er det hit mistanken først bør rettes.

Veldig mange får et bedre liv av å kutte ut eller begrense inntaket av gluten og kumelk.

Andre må se bredere og da er de nest mest vanlige allergenene disse: gjær, egg, cashewnøtter, paranøtter, hasselnøtter, peanøtter, mandler, soyabønner, linser, sesamfrø, solsikkefrø, mais, havre, hvitløk, chili og kiwi.

Dette er vanlige matvarer, og siden vi ofte spiser flere av dem samtidig, og reaksjonene kan komme etter timer eller dager, er det ikke nødvendigvis enkelt å finne ut hva du faktiske reagerer på.

Mat er bygget opp av mange forskjellige stoffer som kan gi matintoleransereaksjoner.

Reaksjonen kan komme på et gluten- eller kaseinprotein, på et tungt fordøyelig karbohydrat, fra stoffer i maten som sulfitter, histaminer eller biogene aminer, eller kanskje på tilsetningsstoffene. 

Hvorfor tåler vi ikke vanlig mat lenger?

All maten vi spiser skal gjennom en kompleks og avansert fordøyelsesprosess.

Dette systemet er også en viktig del av vårt førstelinjeforsvar. Magesyren skal ta knekken på fremmede bakterier og en stor del av immunsystemet vårt sitter i tarmene, klare til dyst.

Mat er et fremmedstoff som må godkjennes av immunsystemet før næringsstoffene kan utnyttes.

Denne godkjenningen ser ut til å gå oftere og oftere i ball. Vanlig mat oppfattes som en fiende og setter i gang en immunrespons. Hvorfor det?

Besteforeldrene våre hadde ikke disse problemene i så stor grad. Kan det være dagens kosthold og det moderne samfunnet som har skylda?

Det er ikke godt å si, men mye tyder på at det blir mer og mer vanlig å ha matintoleranse. 

Forekomst og diagnose

Det finnes ingen sikre tall på hvor mange som har matintoleranse, men det er stadig flere som mener at det er maten som er årsaken til mageproblemer og andre helseproblemer.

Det som er sikkert er at denne typen reaksjoner er vanligere enn akutt allergi og den slår til blant både barn og voksne.

Mange går rundt med en ubehandlet matintoleranse i årevis, kanskje et helt liv, uten å få hjelp.

En grunn til dette er at det er vanskelig å diagnostisere matvareintoleranse ut fra skolemedisinske kriterier.

Tester som tas hos fastlegen kommer gjerne tilbake med normale funn og utallige utredninger avdekker ikke noe som helst unormalt. 

Er matintoleranse en trend?

Ja, det er det faktisk noen som mener. Og de må jo få lov til å mene det, men jeg kan vel ikke si at jeg er enig.

Det kan kanskje være et fåtall som spiser glutenfritt fordi de tror det er trendy eller slankende, men det vitner mer om mangel på kunnskap enn noe annet.

Glutenfrie produkter er for øvrig alt annet enn slankende og helsebringende! Med mindre det er lavkarbo OG glutenfritt. Det blir noe annet. Og en god trend, spør du meg!

Ingen med vettet i behold gidder vel å utelukke en haug av matvarer fra kostholdet sitt med mindre de opplever en viss bedring av plagene sine av å gjøre det.

Sånn snakker kun de som ikke har prøvd selv, tror jeg. De aner ikke hvor mye jobb det er å spise f.eks. gluten- og melkefritt. Spesielt i starten når kunnskapen er på et minimum.

Jeg tenker at når så mange prøver å kutte matvarer fra kostholdet sitt for å få en bedre helse, da har de antakeligvis prøvd ganske mye allerede. Og gitt opp å få noe svar fra legen.

Så det er kanskje mer et uttrykk for desperasjon eller ønske om å gjøre det beste for helsa enn et ønske om å være trendy? Bare en tanke!

Kan det være noe annet enn matintoleranse?

Det kan det selvfølgelig være, og som alltid er det viktig å få utelukket det før man setter i gang med å teste ut selv. Det kan være mange årsaker til plager i fordøyelsen og andre kroniske sykdommer. 

Symptomer på matintoleranse

Det hjelper kanskje heller ikke på troverdigheten at symptomer på matintoleranse kan være nesten hva som helst.

Det er ikke så lett å forklare at brødskiva eller pizzabiten kan gjøre deg rar i hodet og lettere nedstemt.

Eller at du får tilbake ryggsmerter og stive fingerledd hvis du får fløte i suppa. Det høres temmelig sprøtt ut.

Ved matintoleranse kan immunreaksjonene oppstå hvor som helst i kroppen og alle mulige vev kan bli påvirket. Det var disse immunkompleksene igjen...

Her er et lite utvalg av symptomer og kroniske sykdommer som kan knyttes til matintoleranse og IgG-reaksjoner: Astma, epilepsi, rennende nese, ørebetennelse, luftveisproblemer, håravfall, flisete negler, konsentrasjonsvansker, hjernetåke, angst, ADHD, autisme, depresjoner, nevrologiske plager, sengevæting, hodepine, migrene, kronisk betennelse, tarmbetennelser, irritabel tarm, utmattelse, fibromyalgi, bechtrew, diabetes, leddsmerter, søvnproblemer, overvekt, eksem og epilepsi.

Alt mellom himmel og jord, altså.

Men egentlig logisk når vi vet at kroppen er en helhet og blodet pumpes rundt i kroppen med næringsstoffer til cellene hele tiden.

Når næringsstoffer kommer fram og gjør cellene godt, er det heller ikke så utenkelig at skadelige immunkomplekser også kommer frem og forårsaker skade der det er en åpning for det.

Utfordringen er å finne ut hva det er du reagerer på.

Siden reaksjonene ikke nødvendigvis kommer der og da, men kanskje dager etter, er det vanskelig å finne ut av det uten en mer strukturert tilnærming. 

Du kan jo teste fordøyelsen selv og se om du har noen typiske symptomer på matintoleranse eller noen av de andre vanligste fordøyelsesplagene: 

Kjenner du andre som kan ha nytte av denne artikkelen? Del den gjerne!

Matintoleranse og vektøkning

Går du raskt opp i vekt eller har mye vann i kroppen, kan det være tegn på at du får i deg noe du ikke tåler.

Dette skjer på grunn av histaminet som frigjøres i kroppen under en reaksjon.

Histamin gjør små blodkar mer gjennomtrengelige slik at immunceller kan trekke inn i vevet. Da følger også væske med.

Dette er det samme som skjer ved en helt ordinær betennelse, f.eks. når du har kuttet deg og du ser at området rundt kuttet blir hovent.

Hvis du spiser det du ikke tåler ofte, vil dette skje kontinuerlig og du kan oppleve å få mye vann i kroppen. 

Kan matintoleranse testes?

Matintoleranse er vanskelig å teste.

Klassisk allergi, laktoseintoleranse og Cøliaki kan utredes hos fastlegen. IgG- mediert matintoleranse kan også testes hos fastlegen for gluten og noen andre matvarer.

Testene er ikke 100% pålitelige. Man kan ha matintoleranse selv om testene kommer tilbake uten utslag.

Det finnes diverse matintoleransetester som kan bestilles direkte fra private laboratorier.

Heller ikke disse testene gir noen 100% fasit, men de kan gi en indikasjon på hvilke matvarer som skaper en reaksjon. Lab1  er en leverandør av slike tester og prisen ligger på 2-3000 kr.

Noen får tilbake en test med utslag på nesten alt av matvarer.

Dersom denne personen i tillegg har symptomer på flere vitamin- og mineralmangler, er dette en ganske god indikasjon på at tarmen er lekk og at det bør settes i gang tiltak for å reparere den.

Resultatene av testen sier noe om mengden IgG-antistoffer som dannes.

På bakgrunn av det kan vi legge premissene for videre testing og behandling gjennom en eliminasjons- og provokasjonstest. 

Eliminasjons- og provokasjonstest

En eliminasjons- og provokasjonstest går ut på å utelukke fullstendig et sett matvarer i en periode, gjerne 4-5 uker, for så å teste ut en og en matvare for å se om den gir reaksjon.

Denne metoden gir en god oversikt over hva du tåler og ikke tåler på dette tidspunktet i livet.

Det er viktig å huske på at dette kan forandre seg og at du kan komme til å tåle flere matvarer på sikt når du har bedret tarmhelsen.

En matintoleransetest kan gi et godt grunnlag for å sette i gang en eliminasjons- og provokasjonstest, men det er ikke alfa og omega for å gjøre den.

Basert på symptomer og erfaringer, kan vi fint plukke ut de mest sannsynlige kandidatene og starte der.

Jeg har selv vært gjennom en slik test og vet at den kan være ganske krevende.

Samtidig er den viktig fordi den gir noen ganske klare svar og også fordi den ofte gir bedring allerede i eliminasjonsfasen. Det gjør noe med motivasjonen til å fortsette.

Det er gunstig å ha noen som veileder deg gjennom denne prosessen, da det mest sannsynlig oppstår mange spørsmål underveis.

Da er det greit å kunne sende avgårde en SMS eller e-post hvis du lurer på noe.

Årsaker til matintoleranse

Som med mange av de andre fordøyelsesplagene jeg har skrevet om, er det heller ikke her mulig å si med 100% sikkerhet hva som gjør at du har fått matintoleranse.

Noen kan få det fordi de allerede har andre fordøyelsesproblemer, mens noen får fordøyelsesproblemer fordi de har matintoleranse.

Det er gjerne de samme mulige årsakene som går igjen, og det er mest sannsynlig en kombinasjon av flere av disse. 

Dårlig tarmhelse

Matintoleranse er nært knyttet til tilstanden i tarmen vår.

Er den god, holder cellene i tarmslimhinnen tett sammen, og tar kun opp maten når den er helt fordøyet og ferdig nedbrutt.

Fordøyelsessystemet

Er den svekket eller «lekk», kan det oppstå åpninger mellom cellene slik at større ufordøyde matpartikler og andre stoffer lekker ut i blod- og lymfebanen og trigger dannelse av immunkomplekser.

Irritabel tarm kan også være en årsak til at du reagerer på mat.

Stress

Stress er alltid en faktor fordi både akutt og kronisk stress påvirker fordøyelsen kraftig.

Slimhinnen i tarmen, som er viktig for å vedlikeholde tarmens integritet, trenger en rekke næringsstoffer til dette.

Når fordøyelsen nedprioriteres, får den heller ikke nok av disse næringsstoffene.

Næringsfattig kosthold

Det er ikke mye næring i ultraprosessert mat.

Jo mer råvarene er tuklet med, jo mindre næringsstoffer blir igjen.

Og hvor mye avocado er det egentlig i den guacamolen på boks?

Hamburger

Manglende evne til å fordøye maten

Noen intoleranser skyldes mangel på spesielle enzymer i tarmen. Laktase er f.eks. enzymet som skal bryte ned laktosen i melk, og uten dette kan problemer oppstå. 

For lite magesyre og redusert produksjon av andre typer fordøyelsesenzymer kan også legge veien åpen for matintoleranse.

Det er hardt for tarmen å håndtere mat som ikke har fått den behandlingen den skal ha i magesekken og starten av tynntarmen.

Dysbiose i tarmen

Alle mennesker har sin helt spesielle sammensetning av tarmbakterier. 

Noen har en gunstig sammensetning og har en mikrobiota som fungerer fint.

Andre kan ha en overvekst av ugunstige bakterier eller bakterieovervekst i tynntarmen der det ikke skal være noe særlig bakterier. 

Mikrobiota

SIBO, som er en betegnelse for det siste, viser seg å ha sammenheng med matintoleranse.

Behandling av matintoleranse

Behandlingen hos OptiKost består av et individuelt tilpasset opplegg.

Basert på en grundig kartlegging av symptomer og plager, kosthold og livsstil, samt testing ved behov, prøver vi å identifisere mulige årsaker til dine plager.

Basert på dette, setter vi opp en plan for endringer i kosthold og livsstil, samt hvilke tilskudd som trengs for å gjenopprette og vedlikeholde god næringsstatus.

Når det gjelder matintoleranse, er en eliminasjons- og provokasjonstest det viktigste å gjennomføre for å få innsikt i hva som tåles og ikke tåles. Hvis ikke vi får til dette, er det lett å famle i blinde.

De 6 stegene til tett tarm som er beskrevet i denne artikkelen, vil være høyst relevant også her. 

Kan du bli kvitt matintoleranse?

Kanskje. Kanskje ikke. Det er umulig å gi noen garanti.

Hvis det har vært mange matvarer du ikke har tålt, kan det godt hende at du vil tåle en del av disse igjen når tarmen har fått tilbake sin integritet og du klarer å opprettholde den.

Det vil kanskje være noen matvarer du vil måtte holde deg helt unna og noen du vil kunne spise litt av.

Så vil det kanskje være vanskelig å vite hva tålegrensen er og du vil kunne gå på en smell.

Etter å ha gjennomført en eliminasjons- og provokasjonstest, er det lurt å holde seg unna matvarene du fikk reaksjon på i 3-6 måneder for du prøver igjen.

Målet må være å kunne spise så normalt som mulig, og samtidig holde seg borte fra det som fortsetter å gjøre deg dårlig.

Kropp og helse forandrer seg i løpet av livet. I perioder kan det hende det tåles mer enn i andre perioder.

Har du først fått oversikt over hva som tåles og vet hvordan du skal holde deg symptomfri, er det helt greit å leve med matintoleranse.

Og ganske deilig å slippe plagene som fulgte med!

Trenger du hjelp til å fikse fordøyelsen?

Det første steget mot en bedre fordøyelse er nesten alltid å legge om til et kosthold som er optimalt for deg. Hvis du tenker at du har noe å gå på her, sjekk ut mitt nettkurs 25 steg til ditt optimale kosthold.

Kun 540 kroner!


Hvis du heller vil ha personlig veiledning og et opplegg som er skreddersydd for deg, sjekk ut OptiKosts konsultasjonspakker. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale for å finne ut om dette er noe for deg. 

Følg OptiKost på Facebook

Send e-post til: annegro@optikost.no

Anne Gro Holten

Jeg jobber som ernæringsterapeut i mitt eget selskap OptiKost. Jeg har selv spist meg til bedre helse og stabil vekt. Det kan også du få til, og jeg hjelper deg gjerne med det!